Voortgang magazines Norden en Norden+

Gisteren is het eerste nummer in 2024 van Norden Magazine (zonder plus) naar de drukker gegaan. We verwachten de loodzware pakketjes met hagelnieuwe Nordens, uiterlijk donderdag a.s. 15 februari op onze stoep. Onze technische controle en die van de drukker waren goed, maar het blijft spannend of alles in de praktijk ook mooi gedrukt wordt.

Deze week start gelijk al met elke dag fotografie voor Norden+. Tijdens de productie van de reguliere Norden, waren er ook een aantal fotografiesessies voor Norden+, dus de volgende Norden+ kunt u uiterlijk in de laatste week van maart verwachten.

Meteen daarna zou weer een nieuwe Norden (zonder plus) in productie kunnen gaan, maar dan lassen wij een korte werkvakantie in. Dan verschijnt er een nummer met The Best of Norden, wat eigenlijk een beeldcatalogus wordt van de beste foto’s van Drag Queens en andere performers die in de laatste twee jaar voor ons geposeerd hebben. Weinig tekst en veel foto’s, bedoeld om Drags te promoten bij corporate, theater en horeca.

Die werkvakantie is vooral bedoeld om hier goed te kunnen archiveren en technische problemen door de hoge productie van het afgelopen jaar, alvast voor te zijn door camera’s na te laten kijken en eventueel te laten tweaken en de interne productie verder te stroomlijnen, zodat we – zoals de bedoeling is – elke maand om en om een Norden en een Norden+ kunnen produceren. Ook moeten de inmiddels twee webwinkels voorzien worden van betaalbare mogelijkheden om internationaal te kunnen verzenden, omdat er tot onze verbazing langzaamaan meer vraag uit het buitenland komt. Onze webwinkels werken met een vast tarief, uitgaande van bestellingen uit Nederland. Bestelt iemand uit België, dan maken wij op die bestelling verlies door de in onze ogen te hoge Nederlandse posttarieven voor verzending naar onze Zuiderburen. Daar zijn mooie oplossingen voor, maar die moeten wel geïmplementeerd en getest worden.

We zijn begonnen met uitgaven van 48 pagina’s en langzaamaan zijn we nummers van 60 of zelfs 66 pagina’s gaan produceren, terwijl de drukkosten ook gestegen zijn, dus we zullen binnenkort de oude prijs van de Norden (zonder plus) met twee euro moeten verhogen. Dat is vervelend, maar onontkoombaar.

Verder hebben we grootse plannen voor 2024. Zo willen we een Belgisch nummer maken in samenwerking met Drag Oriflame en voor Norden+ een themanummer Berlijn. We denken met Drag Oriflame wel tot een goede oplossing te kunnen komen, maar voor Berlijn zijn alleen nog vage plannen. We vragen de mannen uit de Leather Scene dan ook nadrukkelijk om advies.

Tot zover dit gortdroge relaas met een kijkje in de keuken van Stichting NTV Amsterdam. Wie dit tot de laatste regel heeft gelezen, is meteen kandidaat voor het lezen of herlezen van Oorlog en Vrede van Tolstoi.

4 thoughts on “Voortgang magazines Norden en Norden+

 1. Misschien een open deur, maar het weekend van Pasen komt de leerscene in Berlijn traditioneel in grote getale bijeen. En het eerste weekend van september is het jaarlijkse Folsom Europe. Alles concentreert zich dan in en rond de Fuggerstraße (wijk Schöneberg). Als je een random weekend kiest, is er kans dat het (zelfs in Berlijn) qua leer een dooie boel is. Maar als je van tevoren contacten legt, is er wel meer tijd om op je gemak fotosessies te houden.
  maar wat let je om een x aantal professionele foto’s af te wisselen met ‘kiekjes’ door aanwezige leermannen gemaakt? De resolutie van foto’s gemaakt met smartphones is tegenwoordig vaak op drukkwaliteit (mits op de juiste manier geupload). Ik claim op geen enkele manier een briljant fotograaf te zijn en toch maak ik juist vanwege de grote hoeveelheid kiekjes bij toeval een geweldige foto. Als je een oproep doet in de leerscene om selecties van foto’s in te sturen, kun je daar weer de beste van uitkiezen voor de Norden+ Berlijn editie. je fotografenhart bloedt misschien vanwege het idee om smartphone foto’s op te nemen, maar als je duidelijk onderscheid maakt door die ‘kiekjes’ meer in een plakboek stijl op te nemen en dat af te wisselen met paginavullende professionele reportages en artikelen, krijg je volgens mij een opwindend blad.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Lei

 2. Ik ben het helemaal met je eens. Voor de tweede NORDEN+ heeft Steven de Korte ook mooie foto’s gemaakt met een smartphone, ingesteld op RAW, zodat we aan de minimaal 250 dpi eis van de drukker kunnen voldoen. Mensen die echt actief zijn binnen de scene maken sowieso foto’s die ik nooit zou kunnen maken als studiofotograaf. En de mix is natuurlijk ideaal voor de betrokkenheid tussen lezer en uitgave.

  Dank voor je bijdrage, Lei!

 3. Idd is Folsom Street 14 september bij uitstek de plek om mooie fetish foto’s te maken. Ik zou je in contact kunnen brengen met een van de officiele fotografen van de Folsom Street Organistatie.
  Verder ken je misschien ook Taco Smit hij heeft een stand waar hij altijd voor iedereen foto’s maakt en deze publiceert zodat je ze kan downloaden.
  De fotograaf van Folsom Street werkt weer iets anders.
  Site of folsom zodat je een indruk kunt krijgen:
  https://folsomeurope.berlin/

  Heel veel succes met de verkoop van Norden (zonder plus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *