Er zijn veel ontwikkelingen bij de tijdschriften, die ik nooit had kunnen voorspellen. Ook genoeg zaken die ik wel had voorspeld. Het is beslist niet de eerste keer in mijn lange leven dat ik mij met tijdschriften (digitaal of print) heb beziggehouden. Daarnaast zijn er ook de inschattingsfouten, die vaak het interessantst zijn, omdat je er zoveel van leert.
Zo dacht ik, voordat het eerste nummer verscheen, dat we de concurrentie met interactieve netwerken aan zouden moeten gaan en dat bleek in het geheel niet te kloppen. Social media hebben juist gezorgd voor de naamsbekendheid van de titels en 90% van de mensen die een uitgave aanschaffen komen via een van de grote sociale netwerken binnen.
Wat ik wel juist had ingeschat, was dat er de nodige conflicten zouden ontstaan. Dat is, zo lang als ik mij kan herinneren, zo geweest bij alle tijdschriften die ik heb gemaakt of waar ik voor heb gewerkt. Je hebt nu eenmaal altijd mensen die boordevol ideeën zitten, maar al dan niet vanwege een vaste baan, gecombineerd met een telefoonverslaving, over weinig tijd of daadkracht beschikken. Dat zijn bij uitstek de mensen die willen dat jij hun idee uitwerkt en dat kan heel leuk zijn, maar het wordt nooit zo leuk als werken met mensen die hun eigen ideeën zelfstandig uitwerken.
Managers genoeg in dit land, zou ik zeggen.

Iets waar ik voor aanvang in het geheel geen rekening mee had gehouden, waren de emoties rond bepaalde uitgaven. Mensen die zich diep gekwetst voelden, maar ook mensen die het gevoel hadden eindelijk tot hun recht te zijn gekomen. Heftige uitersten, waarbij het hele scala aan menselijke emoties voorbij trekt.
Zo hoorde ik twee keer van mensen dat ze ‘zeer verdrietig waren’. Eerst van La Belinda, oftewel de ‘rozende’ reporter van gaykrant.nl. Zij eiste een rectificatie, omdat haar bezoek aan de redactie niet positief genoeg was weergegeven in het blad. Ze was tot die eis van rectificatie gekomen, na dagen ‘van slag’ te zijn geweest door wat ik geschreven had. Nu zijn wij altijd bereid te rectificeren, als er een feitelijke onjuistheid in een stuk tekst staat. Tot driemaal toe heb ik haar verzocht wat er dan feitelijk onjuist was aan mijn tekst, maar zij moest het antwoord schuldig blijven. Haar idee van een rectificatie was overigens dat zij in een komend nummer Centerfold zou worden, of zoals zij het zelf formuleerde: ‘Nietjes in haar rug kreeg’.

Ook Dany Bear, Mister Bear Netherlands, was diep verdrietig, omdat hij het idee had aangebracht om alle Nederlandse Misters samen te laten komen om voor een groepsfoto te poseren en men had bedacht dat ik de juiste persoon was om dat idee uit voeren. Hoewel er geen sprake was van een vergoeding of een locatie, ben ik akkoord gegaan, wel onder voorwaarde dat het een montage zou worden, omdat mijn studio te klein is om al die mensen in een keer vast te leggen. Ik ben nu eenmaal een studiofotograaf met een beperkt oppervlak in centrum A’dam. Men had ook een andere fotograaf kunnen kiezen. Volgens Dany Bear is alles achter zijn rug om geregeld, terwijl hij in Spanje verbleef. Dat is dan echt pijnlijk, ook voor ons, want we zijn stapel op Dany Bear. Hij is zo’n beetje de beste ambassadeur die de community kan hebben. We hopen dan ook dat hij wat gelukkiger wordt wanneer hij het komende nummer van NORDEN+ onder ogen krijgt, want daarin wordt zijn idee op mooie wijze vereeuwigd.

Al met al heb ik wel even genoeg van de emoties die via allerlei apps tot mij komen. Meestal positief, soms negatief, maar mijn telefoon ligt wel van ‘s ochtends vroeg tot na middernacht te brommen van de meldingen en ik heb eerlijk gezegd geen zin om me aan te sluiten bij het legioen telefoonverslaafden, dus ik neem even vrij van de Apps om in alle rust een mooie tweede uitgave van NORDEN+ te maken. De fotografie zit er bijna op. Ik zal nog wat mensen moeten interviewen en ik verwacht dat het nummer rond 15 maart naar de drukker gaat.

1 thought on “Emoties

  1. Wellicht denk ik er te luchtig over, maar doe vooral waar je in geloofd Hans. Zoals ik je ken doe je dat met hart en ziel en ben je daar open en transparant in. De rest is bijzaak.

    Aan de mensen die daar teleurgesteld over zijn: geen verwachtingen geen teleurstellingen! Ben je dat wel dan moet je vooral nagaan waarom je bepaalde verwachtingen had (en of dat terecht was).

    Volgens mij levert Hans een heel mooie en waardevolle bijdrage aan de community met Norden en Norden+.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *